Žablji poklopac

Opis: FEROPLAST ZP – žablji poklopac je izrađen kao nepovratna, odbojna klapna koja radi samostalno, bez ikakvog pogona sa strane. Predviđena je za ugradnju na izlivnom kraju cevovoda ili kanala kojima se odvodi voda, ili neka druga tečnost. Osnovna funkcija je da spreči povratni tok tečnosti u cevovod u slučaju plavljenja izlaza. Takođe, sprečava ulaz stranih tela, blata i zemlje na kojima bi se razvijale alge, kao i ulaz sitnih životinja.

Prednosti konstrukcije: Žablji poklopac je izrađen u zavarenoj konstrukciji, svi delovi su od kvalitetnog konstruktivnog čelika. Za zaptivanje poklopca ugrađen je pljosnati zaptivač od elastomera EPDM, sa dugim vekom trajanja i dobrim osobinama u širokom području temperatura. Poklopac se vrlo lako otvara i pri manjim protocima tečnosti, a u slučaju povratnog toka vrlo dobro zaptiva. U osnovnoj izvedbi, žablji poklopac je izrađen sa montažnom prirubnicom. Cela konstrukcija je otporna na spoljnji pritisak koji odgovara stubu vode 10 m.

Radni uslovi:

 • Montaža:
  pritezanje vijcima na prirubnicu, mere prema tabeli,
 • Nazivne veličine:
  DN 50 … DN 1200,
 • Temperature:
  za zaptivač EPDM, -30°C … +140°C,
 • Radni fluid:
  voda, otpadna voda, bilo koja tečnost na koju je otporan EPDM,
 • Ugradnja:
  u horizontalnom položaju, osovina poklopca na gornjoj strani.

Ispitivanje: Svaki žablji poklopac se ispituje spoljnjim pritiskom 1,5 bar, pri zatvorenom poklopcu.

Materijali: U osnovnoj izvedbi montažna prirubnica i poklopac su od ugljeničnog čelika, omotač je izrađen od standardne bešavne cevi, a pljosnati zaptivač od elastomera EPDM. Osovina poklopca je od nerđajućeg čelika, a cela konstrukcija je zaštićena od korozije spolja i unutra plastificiranjem, sa debljinom sloja najmanje 250 μm.

Na zahtev: Montažna prirubnica može biti sa drugim merama i drugih oblika. Umesto prirubnice se može izvesti drugi način montaže po zahtevu (na cev, na uzidani okvir, ili posebna konstrukcija). Na zahtev, možemo izraditi žablji poklopac do veličine DN 2000.